PER QUÈ
LLEIDA?
SITUACIÓ GEOESTRATÈGICA
CAPITAL NATURAL
CAPITAL HUMÀ
SOL INDUSTRIAL I CAPACITAT PER A LA IMPLANTACIÓ DE BIOREFINERIES I BIOINDÚSTRIES INNOVADORES
ECOSISTEMA TERRITORIAL PER A LA INNOVACIÓ TRANSFORMADORA
QUALITAT DE VIDA
SITUACIÓ
GEOESTRATÈGICA
Lleida té diverses potencialitats, començant per la seva ubicació, ja que tenim una situació geoestratègica immillorable que es converteix en un gran avantatge competitiu. Està connectat amb els eixos Barcelona-Madrid i Barcelona-Bilbao, a 100 quilòmetres del Port de Tarragona i a 100 quilòmetres dels Pirineus. Està connectat per carretera i ferrocarril amb els principals mercats i disposa de l’aeroport de Lleida- Alguaire.
CAPITAL
NATURAL
Segons el Banc Europeu d’inversions, el capital natural és el valor de tot allò que prové de la natura: el sol, l’aire, l’aigua (tots els éssers vius D’aquest capital natural, se’n deriven una amplia gamma de serveis, anomenats serveis ecosistèmics. Els serveis ecosistèmics més evidents inclouen els aliments que mengem o l’aigua que bevem.
Un model d’explotació sostenible i regenerativa d’aquest capital pot proporcionar-nos bens i serveis que actualment tenen un origen no Renovable, com l’energia, i alhora generar una dinamització de territoris que pateixen greus desequilibris socials demogràfics, (econòmics.
En el cas de Lleida, el 60% de la seva superfície, és de forestal, i el 40% es dedica a usos agrícoles, la major part al sud, representant la major superfície agrícola a Catalunya.
CAPITAL
HUMÀ
Entenem el capital humà com el coneixement, les habilitats i la salut que les persones inverteixen i acumulen al llarg de la seva vida, que els permeten realitzar el seu potencial com a membres productius de la societat.
A la comarca de Lleida comptem amb una mà d’obra altament qualificada. Tenim una universitat líder en els sectors agroalimentari i energètic. Hi ha més de 160 programes de grau i postgrau que s’ofereixen a diverses facultats de la regió.
A més, s’impulsa una nova formació professional i ocupacional a través de l’agenda compartida perquè el territori esdevingui un referent en l’àmbit dels llocs de treball verds.
SOL INDUSTRIAL I CAPACITAT PER A LA IMPLANTACIÓ DE BIOREFINERIES I BIOINDÚSTRIES INNOVADORES
La comarca de Lleida compta amb 131 àrees d’activitat econòmica distribuïdes per tot el territori, prop de 2000 ha, més de 3500 emplaçaments.
Torreblanca-Quatre Pilans és un dels projectes més significatius, amb una superfície inicial de 433 hectàrees i potencial d’ampliació fins a 1.000 hectàrees.
Més enllà de la disponibilitat actual de sòl industrial, l’agenda compartida promou el concepte d’àrees bioindustrials per permetre la implantació de biorefineries i bioindústries innovadores en entorns concrets. Aquestes àrees bioindustrials facilitaran la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica d’aquests processos, permetent l’intercanvi de coneixements i materials i fomentant la simbiosi industrial.
ECOSISTEMA TERRITORIAL PER A LA INNOVACIÓ TRANSFORMADORA
Els ecosistemes d’innovació tradicionals reuneixen persones o organitzacions l’objectiu de les quals és la innovació i inclouen els vincles entre recursos (com ara fons, equipaments i instal·lacions), organitzacions (com institucions d’educació superior, organitzacions de recerca i tecnologia, empreses, capitalistes de risc i intermediaris financers). ), inversors i responsables polítics. L’actor més representatiu d’aquest ecosistema d’innovació és el Parc Agrobiotech
No obstant això, els ecosistemes territorials per a la innovació transformadora requereixen també noves eines, per, entre d’altres, implicar els actors del territori en els processos d’identificació de reptes en els àmbits prioritaris i en les dinàmiques participatives. per identificar conjuntament i impulsar solucions que abordin aquests reptes.
En aquest sentit, els Centres Territorials Especialitzats d’Innovació (CITe), ubicats arreu del territori amb la complicitat dels ens locals, actuen com una xarxa de laboratoris d’innovació social que fomenten aquests processos i dinàmiques.
Les solucions cooidentificades configuren el full de ruta de l’agenda compartida per assolir els objectius marcats el 2035 i la visió de futur el 2050
QUALITAT DE VIDA
L’alta qualitat de vida és un dels trets que defineixen Lleida, que la situa entre les províncies amb més alt nivell de vida, gràcies a l’elevada renda disponible per càpita. La zona ofereix un ampli ventall d’equipaments i serveis, així com habitatges de qualitat i preus competitius. Les extenses zones verdes i l’entorn agrícola de la ciutat creen un entorn natural privilegiat sense contaminació atmosfèrica.
Els productes de proximitat d’alta qualitat proporcionen un sector gastronòmic tradicional i reconegut, molt arrelat a l’agricultura.
Aquesta combinació de factors, juntament amb la privilegiada ubicació estratègica de Lleida, amb rutes a grans ciutats com Barcelona i Madrid en una i dues hores, respectivament, garanteixen una alta qualitat de vida als seus residents.